Az UV-C technológia

Az ultraibolya (UV) fény az emberi szem számára láthatatlan fényforma, amely az elektromágneses spektrumon a röntgensugarak és a látható fény között helyezkedik el. Az UV-tartományt fiziológiai hatásai alapján 3 nagyobb részre bonthatjuk: UV-A, UV-B és UV-C sugárzásra. Fontos megjegyeznünk, hogy a Nap által kibocsátott ultraibolya sugarak közül csak az UV-A (320-400 nanométer hullámhosszú), illetve az UV-B (280-320 nm) sugarak érik el a földfelszínt, az UV-C (200-280 nm) sugarakat az ózonréteg teljes egészében elnyeli.

Az UV-C fény germicid (baktériumölő) hatását már a 19. század végén felfedezték, a 20. század végétől egyre nagyobb teret nyert, napjainkban pedig széles körben alkalmazzák például kórházi betegszobák, műtők sterilizálására, illetve ivóvíz vagy szennyvíz tisztítására is.

Forrás: lightlab.com

Amint azt több kutatási tanulmány és tudományos jelentés mutatja, amikor a biológiai organizmusokat 200-280 nanométer közötti ultraibolya sugárzásnak tesszük ki, ezen fényt az organizmus DNS-e és RNS-e elnyelik. Az UV-C fény timin-dimereket képez a mikroorganizmusok DNS-ében, ezáltal ártalmatlanná téve, illetve meggátolva őket a reprodukciótól, újrapárosodástól.

 

Baktériumokkal, kórokozókkal szennyezett felületek mindenhol megtalálhatóak környezetünkben, de nagyon sok esetben nem is veszünk tudomást róluk, vagy egész egyszerűen nem alakult még ki egy olyan felületfertőtlenítő eljárás, amit a mindennapokban használnánk. Sokszor még a megfelelő fertőtlenítési módszereket használva sem tudunk azonban tökéletes mértékben megszabadulni a különböző fertőző mikroorganizmusoktól.

Szinte az összes jelenlegi felületfertőtlenítési módszer során kémiai vegyületeket használunk. Ezen kémiai fertőtlenítési eljárások nem minden esetben hatékonyak, köszönhetően a piacon elérhető különböző hatásfokú tisztítószereknek, nem mellesleg a kemikáliák rendszeres használata kellemetlen és akár veszélyes is lehet egy arra érzékeny, allergiás felhasználónak. Az UV-C technológia alkalmazása egy rendkívül környezettudatos megoldás, hiszen használatával sokkal kevesebb vegyszer kerül az ökoszisztémába.

Az UV-C fénnyel fertőtlenítő eszközök célja - ahol lehetőség van rá - a jelenlegi tisztítási procedúrák helyettesítése, illetve a többi esetben egy hatékony, kiegészítő módszer biztosítása a fertőtlenítés fokozására.

Forrás: National Center for Biotechnology Information, klaran.com