Így használják New Yorkban az UVC fényt, hogy meggátolják a koronavírus terjedését a buszokon és a metrókon

A New York-i Közlekedési Hatóság (MTA) elindította kísérletét, melyben erős ultraibolya C fényt kibocsátó lámpákat használnak New York városi buszainak és metróinak fertőtlenítésére.

 

Az ügynökség állítása szerint 150 mobil eszközt fognak bevetni a metrók, buszok és metróállomások tisztításához a kísérlet első fázisának részeként. A második szakasz a MetroNorth és a Long Island Rail Road között ingázó vonatokra összpontosít. Az NY1 tévécsatorna információ szerint a projekt költségvetése 1 millió dollár.

 

A kísérlet az MTA és a Columbia Egyetem közötti partnerség részeként jött létre, melynek elmélete szerint az UV fény hatékony lehet a tömegközlekedési rendszer járművein megtalálható baktériumok elpusztításában. Az MTA az éjszakai takarítási eljárás során használja a fertőtlenítő eszközöket, aminek véghezviteléhez azt a soha nem látott lépést is meghozta, hogy minden este 4 órára leállította a teljes metrórendszert.

 

A jelenlegi éjszakai metró- és autóbusz-fertőtlenítő programban használt UV-fény nagyon hatékonyan pusztítja el a vírust, amely felelős a COVID-19-ért ”- mondta David Brenner, a Columbia Egyetem Radiológiai Kutatási Központjának igazgatója. "Amit itt csinálunk, az csökkenti a vírus szintjét a metrókban, és ezáltal annak kockázatát, hogy bárki elkapja a COVID-19-et a földalattin."

 

A duplafejű lámpákat egy denveri székhelyű startup cégtől vásárolták, amely szerint az UV-fény „hatákony lehet a 2. és 3. osztályú vírusokkal, beleértve a koronavírusokkal, a SARS-szal, az influenzával és az ebolával szemben is”.

 

A lámpák UV-C sugarakat bocsátanak ki, amely rövidebb, energikusabb fényhullámból áll, mint az UV-A vagy UV-B fény. Az MTA elmondta, hogy szigorú protokollokat fog követni „az alkalmazottak és az ügyfelek biztonságának biztosítása érdekében”.

 

Az UVC különösen nagy hatékonysággal képes elpusztítani a szerves anyagokat - akár emberekben, akár vírusrészecskékben -, és egyes szakértők úgy vélik, hogy úttörést jelenthet az új koronavírus elleni harcban.

 

Az UVC-lámpákat és robotokat általában a víz, illetve az olyan tárgyak, mint a laboratóriumi felszerelések, valamint a terek, buszok és a repülőgépek fertőtlenítésére használják. Ha az MTA eredményei jók lesznek, tisztviselők úgy nyilatkoztak, kibővítik a kísérletet további vonatok és buszok bevonásával.

 

A hónap elején Andrew Cuomo New York-i kormányzó és Bill de Blasio New York-i polgármester bejelentették, hogy május 6-tól kezdődően minden éjjel 1:00-5:00 óra között leállítják a metróközlekedést a fertőtlenítés érdekében.

 

Az MTA a járvány kezdete óta 90 százalékos utascsökkenésről számolt be, bár ezek a számok lassan javulnak, mivel a New York-i emberek egyre magabiztosabbnak érzik magukat a tömegközlekedés használatát illetően. Sok munkavállaló számára továbbra is nélkülözhetetlen az MTA tömegközlekedési szolgáltatása a mindennapi munkába járáshoz. Eddig a New York-i hatóság több mint 120 alkalmazottja halt meg a vírus miatt.

 

Forrás: theverge.com